Cartier 1 Mai , Strada Adrian Paunescu Nr 20

(langa Andre's Hotel) , 200355 ,Craiova, Romania

0351-808.707 / (+40)770-982.559 / (+40)739-452.355 

info@medlinkcenter.ro

https://www.facebook.com/MedlinkCenterCraiova/

https://medlinkcenter.wordpress.com

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • LinkedIn Social Icon
Diabet Zaharat 

Definitie

    Diabetul zaharat este un simdrom complex si heterogen indus de tulburarea genetica sau castigata a secritiei de insulina si/sau de rezistenta celulelor periferice la actiunea insulinei, fapt care induce modificari profunde in metabolismele  glucidic, proteic, lipidic, mineral si  ionic.


    Acestea stau la baza unui spectru larg de complicatii cronice care afecteza mai mult sau mai putin tesuturile organice.


Clasificare

    Cel mai intalnit tip de diabet, diabetul zaharat tip 2, este asociat adeseori cu alte afectiuni, in special obezitatea, dislipidemiile si bolile cardiovasculare. Acesta poate necesita, fie la diagnostic, fie pe parcurs tratament cu insulina ceea ce nu inseamna ca este nici mai grav nici mai putin grav decat diabetul tratat cu tablete.

 

Medicul specialist va indica intotdeauna cel mai bun tratament pentru o persoana, intr-o situatie data Diabetul zaharat tip 1 este un alt tip de diabet, care se trateaza intotdeauna cu insulina, si care necesita o instruire particulara, numita educatie si care face ca persoana cu diabet tip 1 sa devina principalul sau medic personal. 

 

   Alte tipuri specifice: defecte genetice de functionare a celulelor beta; defecte genetice ale actiunii insulinei; boli ale pancreasului endocrin; endocrinopatii; diabet zaharat indus de toxice sau medicamente: diabet zaharat indus de infectii; alte forme imun-mediate: sindrom stiff-man; Ac ai receptorilor insulinei; alte sindroame genetice asociate cu diabet zaharat; diabet zaharat gestational 

 

Diagnosticul Diabetului zaharat

      Principalele semne si simptome ale diabetului zaharat sunt: 

  1. Urinat des. Frecvent pacientul cu diabet netratat trebuie sa se scoale si noaptea din somn pentru a merge la baie;

  2. Sete continua si consumarea unor cantitati mari de apa. Se poate ajunge la consumarea a 4-6 litri de apa pe zi, ceea ce trebuie sa fie un semnal de alarma;

  3. Cresterea poftei de mancare. Apare mai rar decat primele doua, dar este totusi un semn valoros.

  4. Scaderea in greutate. Aparent ciudata, mai ales in conditiile in care se asociaza cu o pofta de mancare mai mare si un consum mai mare de alimente, ea este totusi explicata prin imposibilitatea organismului de a utiliza mancarea si tendinta la autodigestie pentru supravietuire (organismul se mananca pe el insusi daca nu poate folosi mancarea). 

  5. Alte simptome: oboseala, iritabilitate, vedere tulbure. 

Investigatii de laborator

  • decelare ocazionala a unei valori a glicemiei peste 200 mg\dl asociata cu poliurie, polidipsie si pierdere in greutate inexplicabila; 

  • glicemie Ă jeun peste 126 mg\dl, ultimul pranz fiind luat cu peste 8h inainte; 

  • glicemie peste 200 mg\dl la 2h post-ingesta a 75g de glucoza; 

  • Valoarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) mai mare 6.5%. 

  

   Oricare din aceste cai este suficienta, dar diabetul se afirma doar daca este confirmat prin inca o determinare in alta zi. Gradul de dificultate al afirmarii diagnosticului depinde de tipul diabetului si de forma clinica a acestuia. 

Diagnosticul tipului de diabet

  • TIPUL 1 (insulino-dependent) corespunde tipului juvenil (diabetul slab) din clasificarile mai vechi. 

    • Debut: de obicei la varsta tanara, sub 30 ani (de aceea era denumit si diabet juvenil). 

    • Prevalenta: circa 0.5%. 

    • Clinic: triada€“ poliurie, polidipsie, polifagie. Inapetenta, asstenie, scadere in greutate, tendinta la cetoacidoza. 

  • TIPUL 2 (insulino€“ independent) corespunde diabetului de maturitate (diabetul gras) din clasificarile mai vechi. 

    • Debut: de obicei la varsta adulta (dupa 40 ani).

    • Prevalenta: circa 4,5%. 

    • Clinic: adesea supraponderal sau obez (80% din pacienti); tendinta accentuata la complicatii macroangiopatice. 

  

Diagnosticul complicatiilor 

  • Acute: metabolice;coma acidocetozica; coma hiperosmolara; coma hiperlactacidemica; coma hipoglicemica; infectioase:bacteriene; micotice. 

  • Cronice (degenerative): retinopatia; glomeruloscleroza; arteriopatia; neuropatia; cardiopatia; parodontopatia; osteoartropatia; cataracta; neuropatiile; necrobioza lipoidica. 

    

Tratament 

    Obiective terapeutice: normalizarea metabolica; prevenirea hipoglicemiei si a altor complicatii iatrogene; asigurarea unui regim de viata cat mai apropiat de normal; asigurarea unei durate de viata cat mai apropiata de durata normala. Realizarea acestor obiective necesita: echilibrarea diabetului, cu normalizarea parametrilor biochimici; mentinerea acestor parametri in limite normale sau cat mai apropiate de normal; ameliorarea sau chiar vindecarea complicatiilor. 

    

Tratamentul igieno-dietetic 

    Exercitiu fizic (alergare, gimnastica, mers pe jos sau cu bicicleta, inot etc.) are certe efecte benefice: amelioreaza sensibilitatea la insulina, normalizand metabolismul intracelular al diabeticului; scade colesterolul total si trigliceridele plasmatice si creste HDL colesterolul, scazand astfel riscul vascular; scade insulinemia, ceea ce diminueaza de asemenea riscul vascular. 

Dieta 

Regimul alimentar constituie baza terapeutica indispensabila a tuturor formelor de DZ fiind cel mai bun mijloc de echilibrare a bolii. 


Scopul dietei: asigurarea unui aport rational de principii alimentare, atat cantitativ (aport energo-caloric) cat si calitativ (echilibrarea principiilor alimentare). 


Conditii: repartitia pe pranzuri (in functie de activitatea zilnica, evitand gaurile glucidice interprandiale –de obicei, 3 pranzuri si 2 gustari); regularitatea alimentatiei (evitand variabilitatea necesarului de insulina); tipul de alimentatie (in functie de particularitatile socio-culturale zonale).

Tratament medicamentos

Cuprinde doua categorii de medicamente: insuline si preparate noninsulinice 

 

SFATURI NUTRITIONALE IN DIABETUL ZAHARAT

 

Diabeticii au nevoie de un plan de nutritie nu de alimente speciale Pentru o perioada lunga de timp, zaharul a fost tabu pentru persoanele care sufera de diabet. Insa studiile recente au aratat ca diabeticii nu au nevoie de alimente speciale, ci de un regim alimentar echilibrat,care sa includa fructe si legume din plin. Alimentele marcate „special pentru diabetici” ar putea fi chiar daunatoare. Zaharul nu este total interzis persoanelor care sufera de diabet, acestia pot consuma alimente dulci, dar alimentatia sanatoasa contine putine alimente cu zahar rafinat. Consumul de zahar nu este incurajat, deoarece excesul de zahar este implicat in declasarea atat a obezitatii si diabetului cat si a altor afectiuni (hipertensiune arteriala, boala Alzheimer etc). In alimentatie, diabeticii ar trebui sa urmeze sfaturile recomandate intregii populatii. In primul rand, se recomanda consumul zilnic de fructe si legume, deoarece aceste alimente contin atat antioxidanti cat si fibre vegetale in cantitati considerabile.

Inlocuitorii de zahar si indulcitorii

 

Cuvintele cheie pentru diabetici sunt "inlocuitorii de zahar". Dupa cum sugereaza si numele, acestia inlocuiesc zaharul, deoarece diabeticii se confrunta foarte des cu diete severe si eliminarea completa a zaharului din alimentatie, dar si cu numararea stricta a unitatilor de paine (UP). Industria a creat alimente speciale pentru diabetici, care constau in special din prajituri sau ciocolata, in care sunt folositi acesti inlocuitori de zahar, care constau de regula din fructoza (zahar din fructe).

Inlocuitorii de zahar sunt carbohidratii dulci, care pot fi procesati in mod similar zaharului „normal”.

Puterea de indulcire a acestora este de 40 – 70 % fata de cea a zaharului respectiv de 150%in cazul fructozei.

Pe langa fructoza, inlocuitorii de zahar sunt obtinuti din alcooli de zahar, xilitol, sorbit, manitol, izomalt, maltitol si lactic. Indulcitorii sunt compusi chimici cu o putere de indulcire intre 30- si 3.000 peste cea a zaharului. Aportul caloric al acesta este infim, aproape zero.

Marcarea unitara a alimentelor

Alimentele speciale pentru diabetici nu sunt deloc necesare, deoarece diabeticilor li se recomanda urmare acelorasi sfaturi adresate intregii populatii. Marcarea specifica alimentelor pentru diabetici este problematica deoarece multe dintre aceste alimente contin grasimi nesanatoase, care accentueaza problema kilogramelor in plus cu care multi diabetici se confrunta.

Clasificarea alimentelor ca fiind speciale pentru diabetici constituie si o alta problema: cei afectati ar putea considera ca pot consuma respectivele alimente fara nici un fel de restrictii cantitative, ceea ce este complet gresit! In plus, alimentele pentru diabetici sunt de regula mult mai scumpe decat alimentele conventionale.

Ca urmare a acestor probleme, dar si pentru ca o astfel de etichetare este redundanta, in viitor nu vor mai fi produse alimente speciale pentru diabetici. Mai practica ar fi etichetarea unitara a valorilor nutritionale, informatii usor de inteles nu doar in ceea ce priveste valoarea calorica, proteinele, carbohidratii si grasimea, ci si asupra continutului total de zahar, acizi grasi saturati, fibre vegetale, sodiu sau sare. Aceste informatii ar simplifica optiunile diabeticilor si nu doar acestora, ci intregii populatii.

 

Diabetul zaharat nu permite patrunderea zaharului in celule. Diabetul zaharat este o boala metabolica: fie corpul nu mai produce insulina (tip 1) sau celulele nu o mai pot asimila (tip 2). In ambele cazuri, zaharul asimilat prin hrana nu mai ajunge in celule, si astfel nu mai poate functiona ca furnizor sau depozit de energie.

Astfel, zaharul consumat ajunge in sange, nivelul glicemiei creste iar zaharul in exces este eliminat prin urina dar afecteaza intreg organismul (rinichii, ochii, nervii, vasele de sange). Acesta este motivul pentru care diabeticilor li s-a recomandat ani de-a randul sa controleze cu strictete zaharul din alimentatie sau sa apeleze la alimente care contin inlocuitori de zahar cum ar fi fructoza.

Diabeticii au nevoie de planuri de alimentatie

Diabetul nu este doar "o boala a zaharului", ci afecteaza si metabolismul proteinelor si al lipidelor, fapt pentru care diabeticii au nevoie de un plan individualizat de alimentatie. Pe langa valorile normale ale glicemiei, se urmareste obtinerea unor valori optime ale lipidelor din sange, a unei tensiuni si greutati corporale normale.

Toate acestea pot fi obtinute printr-o alimentatie bogata in vitamine si fibre vegetale.

Asadar, din hrana zilnica a diabeticilor nu ar trebui sa lipseasca legumele, salata, leguminoasele si produsele din faina integrala. Aceasta regula se aplica inclusiv persoanelor sanatoase. Sortimentele de branza grasa, salamurile, ciocolata, prajitura si chipsurile ar trebui sa lipseasca din alimentatia diabeticilor, iar persoanele sanatoase ar trebui sa le evite pe cat posibil. Diabeticilor li se recomanda produsele lactate slabe in grasimi si excluderea untului la gatit. In plus, este necesara reducerea cantitatii de sare folosita. In ceea ce priveste alcoolul, dupa unele opinii este permis consumul a 200 ml de vin pe zi.

Diabetul in Romania si la nivel mondial

Pe plan mondial se inregistreaza peste 285 de milioane oameni care sufera de diabet zaharat (versiune: 2010), respectiv 6,4 procente din intreaga populatie. Organizatia Internationala a Sanatatii impreuna

cu Uniunea internationala a diabetului prevad o crestere a acestui numar pana in anul 2030, de pana la 360 de milioane In Romania, in fiecare an peste 50.000 de persoane sunt diagnosticate cu diabet, iar 5% dintre romani au diabet confirmat. Se estimeaza insa ca numarul ar fi mai mare, deoarece numeroase persoane sufera de aceasta boala fara a fi diagnosticati..